Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ότι εξοπλίζει μια κουρδική μαχητική οργάνωση που πολεμά το τουρκικό κράτος επί δεκαετίες, επιδεινώνοντας μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ανατολικά των συνόρων με τη Συρία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι το ΡΚΚ εκμεταλλεύεται το χάος στη Συρία για να επεκτείνει την επιρροή του.

Την Πέμπτη ένοπλοι, που εκτιμάται ότι ήταν μαχητές του ΡΚΚ, έστησαν ενέδρα σε ένα τουρκικό στρατιωτικό λεωφορείο στην δυτική επαρχία της Σμύρνης, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 άτομα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ταξίδευε προς τη Μιανμάρ τη νύχτα, ότι ο Άσαντ έχει δώσει όπλα στο PKK, το οποίο έχει παρουσία στις πόλεις Κομπάνι και Αφρίν στη βόρεια Συρία.

«Ο Άσαντ τους έδωσε όπλα και υποστήριξη. Ναι–αυτό δεν είναι (αποκύημα) φαντασίας. Είναι αλήθεια. Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της απειλής αυτής», φέρεται ότι δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Δαμασκό.

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα στις αρχές του Ιουλίου, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η Συρία είχε επιτρέψει στο PKK να επιχειρεί σε Συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Τα σχόλια του Νταβούτογλου απηχούν πάντως καταγγελίες που είχαν γίνει προηγουμένως από χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.

Η Τουρκία υποψιάζεται ότι ένα σημαντικό κίνημα των Κούρδων της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), έχει δεσμούς με το ΡΚΚ.

Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Άσαντ άφησε το PYD να πάρει τον έλεγχο της ασφάλειας σε ορισμένες πόλεις στη βόρεια Συρία για να αποτρέψει τους ντόπιους να ενταχθούν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ).

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού έχουν επιδεινωθεί σε επίπεδα αδιανόητα μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν η Τουρκία καλλιεργούσε «σχέσεις καλής γειτονίας» με τον Άσαντ, χαλαρώνοντας τους συνοριακούς ελέγχους και λαμβάνοντας μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι σήμερα ένας από τους σκληρότερους επικριτές του Άσαντ και έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αν το PKK καταστεί απειλή εκεί.

Ο Νταβούτογλου, πάντως, απέρριψε την κριτική ότι η Τουρκία είναι απροετοίμαστη για την κατάσταση στη βόρεια Συρία.

“Υπάρχει ένας περιττός πανικός. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα αναμέναμε όλα αυτά. . . η δύναμη της Τουρκίας να ασκήσει επιρροή στη Συρία δεν έχει αποδυναμωθεί σε οποιοδήποτε χώρο ή σε οποιοδήποτε περιστατικό”, δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή του PYD, ο Νταβούτογλου είπε: «Ελπίζουν να επωφεληθούν εάν ο Άσαντ αποχωρήσει και υπάρξει κενό εξουσίας. Αλλά δεν θα πετύχουν».

«Το ζήτημα της χορήγησης αυτονομίας σε οποιαδήποτε περιφέρεια θα πρέπει να εξεταστεί μόνο όταν εκλεγεί από το λαό το νέο κοινοβούλιο», σημείωσε.

«Όμως αν μια ένοπλη ομάδα εξασφαλίσει τον έλεγχο ενός τόπου πριν ο λαός εκλέξει κοινοβούλιο, τότε και μια άλλη ένοπλη ομάδα μπορεί να πάρει τον έλεγχο ενός άλλου τόπου. Αυτό είναι που δεν θέλουμε να δούμε», τόνισε.

Το PYD πάντως έχει προειδοποιήσει την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στην περιοχή και τόνισε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.