Ο έως σήμερα πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε το βράδυ στην Ιορδανία, πρόκειται να εγκαταλείψει το προσεχές διάστημα τη χώρα αυτή και να μεταβεί στο Κατάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Αμάν.

«Ο κ. Χιτζάμπ θα μεταβεί στη Ντόχα, όπου εδρεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Θα μεταβεί αύριο, μεθαύριο ή σε μερικές ημέρες», είπε ο Μοχάμεντ Ότρι, εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, που είπε ότι βοήθησε στην αυτομόληση του Σύρου πρωθυπουργού, επεσήμανε από την πλευρά του πως ο Χιτζάμπ πρόκειται να μεταβεί στο Κατάρ «τις επόμενες ώρες».

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να οργανώσουμε και να διευκολύνουμε την αναχώρηση του Χιτζάμπ προς την Ντόχα τις ώρες που έρχονται, πιθανώς στις 22:00 (01:00 την Τρίτη, ώρα Ελλάδας)», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, προσθέτοντας ότι «επτά από τα αδέλφια του θα παραμείνουν στην Ιορδανία».

«Αντιλαμβανόμαστε τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος στην Ιορδανία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στο βασίλειο, οι σχέσεις του οποίου με το συριακό καθεστώς είναι ήδη τεταμένες», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μεταξύ εκτίμησαν ότι οι αυτομολήσεις επιβεβαιώνουν το ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ «καταρρέει».

«Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες. . . εάν αληθεύουν, οι αυτομολήσεις αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι το καθεστώς του Άσαντ καταρρέει», δήλωσε ο Τομ Βίτορ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.