Μεγάλη είναι η δημόσια απογοήτευση για την απόφαση να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Χιροσίμα, που ήταν σε «αδράνεια» μετά από το πυρηνικό ατύχημα πέρσι στη Φουκουσίμα, εν μέσω της 67ης επετείου από ρίψη της ατομικής βόμβας.

Οι περισσότερα που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στην τελετή είναι και οι πολίτες που κάποτε ζούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα το οποίο υπέστη ζημιές από τον περσινό σεισμό. Μεταξύ των συμμετεχόντων και ο δήμαρχός της πόλης Νάμιε την οποία οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από το ατύχημα.

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή στο πάρκο Ειρήνης κοντά στο «σημείο μηδέν» με το δήμαρχο της Χιροσίμα να κάνει έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

«Δεσμευόμαστε να μεταδώσουμε στον κόσμο τις εμπειρίες και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιτύχουμε μια πραγματική ειρήνη σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα », είπε ο δήμαρχος της μαρτυρικής ιαπωνικής πόλης.

Η επέτειος για τη Χιροσίμα έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση της εταιρείας Kansai Electric Power Co να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Daiichi.