Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να γίνει χώρα, στην οποία θα κυβερνούν το δίκαιο και η δικαιοσύνη και ανήγγειλε μάχη κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς σε συνάντηση με τη διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Σερβία Τζέιν Αρμιτιντζ.

Οι επενδυτές δεν επιλέγουν χώρες στις οποίες ο βαθμός διαφθοράς είναι σε υψηλό επίπεδο, υπογράμμισε η κ. Αρμιτιντζ και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το μήνυμα του προέδρου της Σερβίας ότι είναι αποφασισμένος για πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι η Σερβία είναι χώρα με υψηλό δανεισμό, με πολλά οικονομικά προβλήματα, αλλά βασικός στόχος των αρχών θα είναι η αλλαγή της κατάστασης, ώστε να αρχίσει η χώρα να παράγει.

Ως κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας η αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζα υπέδειξε το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, σημειώνοντας ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις.

Ο κ. Νίκολιτς ζήτησε τη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για αναπτυξιακά έργα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας και ενίσχυση του προϋπολογισμού της Σερβίας, ώστε η χώρα εγκαίρως να διορθώσει την κατάσταση στην οικονομία της.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμη ότι δεν συμφώνησε, όταν στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης επήλθε διατάραξη των σχέσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και χαιρέτισε τις αναγγελίες της νέας κυβέρνησης ότι πολύ γρήγορα θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το ΔΝΤ.