Μυστηριώδη σήματα από τα βάθη του διαστήματος έλαβε το νέο ραδιοτηλεσκόπιο CHIME στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Πρόκειται για τα λεγόμενα fast radio bursts (FRB), που είναι εξαιρετικά σύντομες εκπομπές ραδιοκυμάτων σε τεράστιες ταχύτητες, οι οποίες προέρχονται έξω από τον γαλαξία μας. Το φαινόμενο των FRBs εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2007, όμως μέχρι τα μέσα του 2017 είχαν καταγραφεί λιγότερα από 30, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέτοιες εκπομπές γίνονται εκατοντάδες φορές καθημερινά.

Το τηλεσκόπιο CHIME έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει τέτοια σήματα, και την Τετάρτη «συνέλαβε» για πρώτη φορά FRB συχνότητας μικρότερης των 700 MHz, ενώ αναμένεται να πιάνει ως και 50 τέτοιες εκπομπές ημερησίως.

Χάρη στο CHIME, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σχετικά νέο αστροφυσικό φαινόμενο, για το οποίο πάντως εκτιμάται πως ο πομπός αυτών των σημάτων πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυρός, ό,τι κι αν είναι. Αρκετοί είναι μάλιστα αυτοί που δεν αποκλείουν την πιθανότητα τα CRBs να είναι το «κλειδί» που θα βοηθήσει τους αστρονόμους να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχει ζωή σε άλλους γαλαξίες…