Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κήρυξε σήμερα στην Ουάσινγκτον την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η κυβέρνηση Κλίντον βασίζει στις εν λόγω συνομιλίες και στο αποτέλεσμά τους τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, παίρνοντας κατά πολλούς ένα σημαντικό ρίσκο, καθώς είναι αβέβαιο η ενδεχόμενη αίσια κατάληξής τους.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρώτη σύνοδος θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες μετά τις εναρκτήριες ομιλίες των τριών ηγετών. Η Αμερικανική διπλωματία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κ.κ. Νετανιάχου και Αμπάς να μένουν μόνοι τους κατά περιόδους.

Η κα. Κλίντον ευχαρίστησε τον παλαιστίνιο Μαχμούντ Αμπάς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» σήμερα κατά την έναρξη του απευθείας διαλόγου.

«Η παρουσία σας είναι ένα σημαντικό βήμα», τους δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της, υποσχόμενη επίσης ότι η Αμερική θα είναι “ενεργός εταίρος” στη διαδικασία.