Το πρώην κυβερνών κόμμα του Πακιστάν παραδέχθηκε τη ήττα του στις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές από τον άλλοτε παίκτη του κρίκετ ο οποίος έγινε πολιτικός, τον Ίμραν Χαν.

Ο Χαν στη διάρκεια της ομιλίας με την οποία ανακήρυξε τη νίκη του χθες προσφέρθηκε να διερευνήσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και δεσμεύθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες Ινδία και Αφγανιστάν, καλώντας παράλληλα για «αμοιβαία επωφελείς» σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ απέρριψε αρχικά τα μερικά αποτελέσματα αλλά σήμερα οι ηγέτες του εμφανίστηκαν να δέχονται πως ο Χαν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

«Θα καθίσουμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, παρά τις επιφυλάξεις» δήλωσε ο Χάμζα Σεχμπάζ Σαρίφ, βουλευτής και ανιψιός του Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδίκη του για διαφθορά, κατηγορία την οποία αρνείται.

Οι κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές της Τετάρτης ακολουθούν μια εκστρατεία στην οποία ο ισχυρός στρατός του Πακιστάν κατηγορήθηκε ότι επενέβη στη μάχη στο πλευρό του Χαν και ότι προσπάθησε να διαγράψει τα δημοκρατικά κέρδη που αποκτήθηκαν μετά το τέλος της πιο πρόσφατης στρατιωτικής δικτατορίας το 2008.

Αν και ο Χαν φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις 137 έδρες που χρειάζεται προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, τα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματά του σημαίνουν ότι δεν θα έχει δυσκολία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με μικρά κόμματα.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Χαν, από τη στιγμή που θα σχηματίσει κυβέρνηση, είναι να αποτρέψει μια νομισματική κρίση μετά τις τέσσερις υποτιμήσεις της ρουπίας από τον Δεκέμβριο και πιθανότατα το Πακιστάν θα χρειαστεί να ζητήσει διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δεύτερη φορά από το 2013.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πακιστανική εκλογική επιτροπή, το κόμμα του Χαν PTI ή Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη εξασφάλισε 115 έδρες σε σύνολο 272.

Το κόμμα του Σαρίφ Μουσουλμανική Ένωση-Ναουάζ (PML-N) εξασφάλισε 62 έδρες, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα. Το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα (PPP), του οποίου ηγείται ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, γιος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, που διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, έρχεται τρίτο με 43 έδρες.

Στο μεταξύ, ομάδα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα πως η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν χαρακτηρίστηκε από «έλλειψη ισότητας» που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ίσες ευκαιρίες για όλα τα κόμματα.

«Αν και υπήρχαν πολλές νομικές προβλέψεις που είχαν σκοπό να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους, καταλήξαμε ότι υπήρχε έλλειψη ισότητας και ευκαιριών», δήλωσε ο Μάικλ Γκάλερ, επικεφαλής της επιτροπής παρατηρητών της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας μια προκαταρκτική αποτίμηση της ψηφοφορίας.