O πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Άναν έχει προσφέρει όλα τα «πολιτικά στοιχεία» με τα οποία η Δαμασκός και η συριακή αντιπολίτευση μπορούν να ξεκινήσουν έναν διάλογο για να τερματιστεί η κρίση στη χώρα.

Ο κολομβιανός πρεσβευτής Νέστορ Οσόριο επεσήμανε ότι έπειτα από περισσότερες από δύο ώρες συζητήσεων με τον Άναν μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γενεύη το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας «ανησυχεί και είναι αγανακτισμένο» που πολύμηνες προσπάθειες δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν την κρίση στη Συρία.

«Τώρα έχουμε κάθε πρόθεση και τα πολιτικά στοιχεία (από τον Άναν) για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» για μια ειρηνική λύση, σημείωσο ο Οσόριο.

Σύμφωνα με τον κολομβιανό πρεσβευτή, το Συμβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις προτάσεις, περιλαμβανομένων σχεδίων αποφάσεων, σχετικά με την κρίση στη Συρία.

Στο μεταξύ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα παρουσιάσουν σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης στο οποίο θα περιλαμβάνεται «μια ξεκάθαρη απειλή κυρώσεων» αν η Δαμασκός δεν εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν, δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Ο γάλλος ομόλογός του Ζεράρ Αρό σημείωσε ότι το κείμενο «θα δημιουργεί την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων», ενώ και η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υποστηρίζει την κίνηση αυτή και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν «ξεκάθαρες επιπτώσεις σε περίπτωση μη σεβασμού» του σχεδίου Άναν.

«Επιθυμούμε το Κεφάλαιο 7 και κυρώσεις εναντίον της Συρίας», δήλωσε η Ράις. «Είναι απόλυτη ανάγκη το Συμβούλιο να λάβει υπόψη του το αίτημα του Κόφι Άναν και να επιμείνει ότι η Συρία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως το σχέδιο των έξι σημείων».