Τη Μόσχα και το Πεκίνο κατηγόρησε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον ότι μποδίζουν την επίτευξη προόδου στη Συρία και πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα.

Κάλεσε όλες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη Σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού να πιέσουν τις δύο χώρες ώστε να καμφθεί η στήριξή τους στον Άσαντ, ενώ επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τιμωρήσει την κυβέρνηση Άσαντ, επιβάλλοντας και κυρώσεις. Η Κλίντον εκτίμησε ότι ο δρόμος ως την πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα είναι «ανελέητος».

«Ειλικρινά δεν θα αρκούσε να έχουν έλθει στη σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού διότι σας λέω πολύ ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια -οποιαδήποτε συνέπεια- για το ότι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ», είπε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι κάθε χώρα που εκπροσωπείται εδώ άμεσα και κατεπειγόντως καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα τίμημα διότι καθυστερούν την διαδικασία -εμποδίζοντάς την- και αυτό δεν είναι πλέον ανεκτό», πρόσθεσε η ίδια.