Τα θέματα της άσκησης της πίεσης στη Δαμασκό και τη Μόσχα για αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ θα συζητηθούν σήμερα στη Διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, μαζί με δεκάδες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών,.

Στόχος της τρίτης διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού, που εντάσσεται σε μία σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών με αβέβαια αποτελέσματα, είναι να εμφανίσει μία ισχυρή διεθνή κινητοποίηση υπέρ της εφαρμογής μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης η οποία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η διάσκεψη διεξάγεται σε ένα πλαίσιο ισχυρών αντιδικιών και διαφωνιών, τόσο ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία και την Κίνα να μην συμμετέχουν και να αρνούνται τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και ανάμεσα στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνει να ενωθεί.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πώς θεωρεί ότι το θέμα της εξορίας του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει τεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός από μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένα θέμα προς διαχείριση», είπε.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης σημαίνει ότι αυξάνεται η διεθνής πίεση επί της Δαμασκού, αφού περισσότερες από 110 χώρες υποστηρίζουν τη συριακή αντίσταση. «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει, είναι δολοφόνος, πρέπει να φύγει», είπε.

(φωτογραφία αρχείου)