Η Σλοβενία θα συνεισφέρει με το ποσό των 500.000 δολαρίων στο κόστος ενίσχυσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την προγραμματισμένη λήξη το 2014 των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην ασιατική χώρα, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα μετά από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη Λιουμπλιάνα.

Η Σλοβενία επιθυμεί να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό, αυτό θα κοστίσει λιγότερο από τη συνεισφορά με στρατεύματα, είπε ο κ. Γιάνσα.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία σχεδιάζει να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν έως την ολοκλήρωση της αποστολής της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF).

Ο κ. Ράσμουσεν αναγνώρισε ότι η αποχώρηση στρατιωτικών μονάδων από το Αφγανιστάν θα είναι μεγάλη πρόκληση για το ΝΑΤΟ, όμως ανέφερε ότι δεν μπορεί να ‘προβεί σε εκτιμήσεις για το κόστος.

Εκτός από το ζήτημα του Αφγανιστάν, οι κ.κ. Γιάνσα και Ράσμουσεν συζήτησαν για την υλοποίηση των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο για την κατάσταση στη Συρία και για τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα δυτικά Βαλκάνια.