Θα γινόταν μία πόλη- θαύμα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Ωστόσο, όπως φαίνεται στις εικόνες που ακολουθούν, το κινεζικό εγχείρημα στην πρωτεύουσα της Αγκόλας Λουάντα κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη αφρικανική «πόλη φάντασμα».

Κατασκευασμένη στα προάστια της Λουάντα, η Nova Cidade de Kilamba διαθέτει 750 οκταώροφα κτηριακά συγκροτήματα, δεκάδες σχολεία και περισσότερα από 100 εμπορικά κέντρα.

Δεν έχει όμως το βασικότερο: κατοίκους!

Οι περισσότεροι από όσους μένουν στην περιοχή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα περισσότερα από 90.000 ευρώ που χρειάζονται για να μετακομίσει στην άδεια πολιτεία.

Έτσι εντείνονται οι φόβοι πως το εγχείρημα των σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ευρώ- μέρος μόνο των πόρων που έχει κατευθύνει τα τελευταία χρόνια η Κίνα στην Αφρική- μπορεί να μείνει εγκαταλειμμένο.

«Είναι ένα πολύ ωραίο μέρος αλλά για να μείνει εδώ χρειάζονται πολλά χρήματα. Άνθρωποι σαν κι εμάς δεν έχουν τόσα λεφτά», λέει κάτοικος της περιοχής.

Κι έχει δίκιο. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει κατά μέσο όρο εισόδημα 1,6 ευρώ την ημέρα να πληρώσει ένα διαμέρισμα που κοστίζει από 93.000 έως πάνω από 160.000 ευρώ;

Φαίνεται πως είναι κάτι που δεν σκέφτηκε η κρατική China International Trust and Investment Corporation που έχτισε την πόλη σε διάστημα τριών ετών, σε αντάλλαγμα για πετρέλαιο.

Δείτε τις φωτογραφίες

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.