Ο ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας «να εξαλείψει το σύστημα διακρίσεων» εις βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και να αποκαταστήσει τα δικαιώματά τους στην υπηκοότητα και την ιδιοκτησία.

Η Γιανγκχί Λι, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την επιστροφή των περίπου 700.000 Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της που η συμφωνία που συνήχθη αυτό τον μήνα μεταξύ της Μιανμάρ και δύο υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό των μουσουλμάνων προσφύγων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο Ου Μιντ Του, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ, απάντησε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη Λι καταγγέλλοντας ότι είναι προκατειλημμένη, ενώ ζήτησε την αντικατάστασή της.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχουν αρχίσει να καταγράφουν επισήμως τους εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια που έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ, μια κίνηση που θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους.

Περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ από πέρσι τον Αύγουστο για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.

Το πρόγραμμα καταγραφής ξεκίνησε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αυτή την εβδομάδα και έχει στόχο να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για τους πρόσφυγες που ζουν στους καταυλισμούς στις νότιες ακτές του Μπανγκλαντές, δήλωσε η Κάρολαϊν Γκλουκ, εκπρόσωπος της UNHCR.

«Είναι σημαντικό για τους πρόσφυγες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», πρόσθεσε. «Οι οργανώσεις αρωγής χρειάζεται να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στους καταυλισμούς και χρειάζονται βοήθεια», εξήγησε.