Όπως ανέφερε η ΜΚΟ Lifeline μέσω Twitter, «το πλοίο της έλαβε άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και να μπορέσει να βρει προστασία, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών».

Φαίνεται να λήγει έτσι η υπόθεση αυτή των 234 μεταναστών και προσφύγων που αναμένουν εδώ και έξι ημέρες να μεταφερθούν στην ξηρά.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας στην ιταλική βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου διότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις.

«Η ευρωπαϊκή σύνοδος της Πέμπτης πρέπει να αποτελέσει μια στροφή, για να φτιάξουμε την Ευρώπη που επιθυμούμε», είπε ο Κόντε.

Νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση Lifeline είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα να αρνείται να επιστρέψει στην Λιβύη τους 233 διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που επιβαίνουν στο ναυλωμένο από την οργάνωση πλοίο που αναζητεί εδώ και έξι ημέρες λιμάνι υποδοχής στην Μεσόγειο.

Η Ιταλία και η Γαλλία κατηγόρησαν το πλοίο Lifeline ότι παίζει το παιγνίδι των διακινητών αρνούμενο να υπακούσει τις εντολές και να παραδώσει τους ανθρώπους στις λιμενικές αρχές της Λιβύης, χώρα από την οποία αναχώρησαν για να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου για να διασωθούν ανοικτά της Λιβύης από την γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η μόνη εντολή την οποία αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο είναι να παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης, διότι αυτό αντιβαίνει στην Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και αποτελεί, κατά συνέπεια, εγκληματική πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η υπακοή στην εντολή για αποβίβαση των ανθρώπων αυτών στην Τρίπολη της Λιβύης θα συνιστούσε παραβίαση «της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Η αρχή αυτή προβλέπει ότι κανένα κράτος που έχει υπογράψει την Σύμβαση της Γενεύης «δεν θα απελάσει ή θα επαναπροωθήσει με οποιονδήποτε τρόπο έναν πρόσφυγα προς τα σύνορα εδαφών όπου η ζωή και τη ελευθερία του θα απειλούνταν εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της κοινωνικής του καταγωγής ή των πολιτικών του πεποιθήσεων».

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, οι διασωθέντες προέρχονται από διάφορες αφρικανικές χώρες. Η Λιβύη, μετά τον πόλεμο του 2011 και την κατάρρευση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι έχει βυθισθεί στο χάος και έχει μετατραπεί σε ευνοϊκό πεδίο δράσης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Το Lifeline αναμένεται να ελλιμενιστεί απόψε

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ ανακοίνωσε σήμερα ότι το πλοίο Lifeline έχει την άδεια να ελλιμενιστεί στο νησί, όπου αναμένεται το βράδυ.

«Πιστεύω πως το πλοίο θα φθάσει απόψε στις ακτές μας», δήλωσε ο Μούσκατ σε συνέντευξη Τύπου, βάζοντας με την απόφασή του αυτή ένα τέλος στην οδύσσεια σχεδόν μιας εβδομάδας των μεταναστών που περισυνελέγησαν από το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης.