Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αντιδρώντας στην «επίθεση» που εξαπέλυσε ιρανική εφημερίδα κατά της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, χαρακτήρισε ως «φρικτές» τις ύβρεις που εκτοξεύτηκαν κατά της Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί.

Ο Φρατίνι υπογράμμισε ότι η «ιρανική κυβέρνηση έχει ήδη σοβαρά διαχωρίσει τη θέση της από τις ύβρεις που εξαπέλυσε η εφημερίδα κατά της γαλλοιταλίδας συζύγου του προέδρου Νικολά Σαρκοζί» και ευχήθηκε να αποστασιοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Κάλεσε ακόμη την Τεχεράνη να κάνει μια «χειρονομία επιείκειας» για την Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού στο Ιράν για μοιχεία και φόνο και την οποία υπερασπίζει η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan, που συνηθίζει τα υπερβολικά και προσβλητικά σχόλια για ιρανούς και ξένους αξιωματούχους, εξομοίωσε το Σάββατο την Κάρλα Μπρούνι με μια «πόρνη», λόγω της ιδιωτικής της ζωής που θεωρείται ανήθικη.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ύβρεις αυτές ως απαράδεκτες, διευκρινίζοντας ότι έστειλε «μήνυμα» για το θέμα αυτό στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν εγκρίνει τις ύβρεις κατά των ηγετών άλλων χωρών», απάντησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ. «Ελπίζω ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης θα δώσουν προσοχή. Μπορούμε να επικρίνουμε την εχθρική πολιτική ορισμένων χωρών ή τη συμπεριφορά αξιωματούχων άλλων χωρών και να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υβριστικές λέξεις. Δεν είναι σωστό», τόνισε ο εκπρόσωπος.