Ένας νεαρός «σκίνχεντ» καταδικάσθηκε σήμερα από δικαστήριο της Μόσχας σε κάθειρξη επτάμιση ετών, για τη δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα την ποία διέπραξε στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, όχι μακριά από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο σκίνχεντ Ντένις Βαλόσιν και άλλοι ομοϊδεάτες του ξυλοκόπησαν δύο άτομα «με μη σλαβικά χαρακτηριστικά»–ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για ανθρώπους προερχόμενους από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία.

Τα δύο θύματα δέχθηκαν πολλαπλά κτυπήματα και ο Βαλόσιν τους κατάφερε τουλάχιστον πέντε μαχαιριές. Το ένα από τα θύματα υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ το δεύτερο σώθηκε, τονίζει το πρακτορείο.

Οι συνεργοί του δράστη δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

Καθώς την εποχή που διαπράχθηκε το έγκλημα ο Βαλόσιν ήταν ανήλικος, η ποινή που αντιμετώπιζε ανερχόταν το μέγιστο σε δέκα χρόνια.

Οι επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα, που συχνά διαπράττονται από ακροδεξιές συμμορίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Θύματά τους είναι κυρίως Καυκάσιοι και μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αλλά δεν είναι λίγες και οι επιθέσεις εναντίον ατόμων που προέρχονται από την Αφρική, ή την Ασία.