Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισημερινού για το γεγονός ότι εξετάζει το αίτημά του για παροχή ασύλου, που κατέθεσε σήμερα στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο, τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ιδίου.

Η πρεσβεία του Ισημερινού επιβεβαίωσε σήμερα πως δέχθηκε στις εγκαταστάσεις της τον Ασάνζ και πως εξετάζει το αίτημά του στο πνεύμα των συμβάσεων «για τα δικαιώματα του ανθρώπου», την ώρα που πλήθος δημοσιογράφοι σπεύδουν στον περίβολό της.

«Σήμερα το απόγευμα ο Τζούλιαν Ασάνζ έφθασε στην πρεσβεία του Ισημερινού αιτούμενος πολιτικού ασύλου από την κυβέρνηση της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

«Ως υπογράφοντες την Οικουμενική Διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και έχοντες την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα αιτήματα παροχής ασύλου, αμέσως διαβιβάσαμε το αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες στο Κίτο», τονίζει η πρεσβεία.

«Καθ’ ον χρόνο οι υπηρεσίες εξετάζουν το αίτημα του Ασάνζ, αυτός θα παραμείνει στην πρεσβεία, υπό την προστασία της κυβέρνησης του Ισημερινού», τονίζεται στο κείμενο.

«Η απόφαση να εξετασθεί το αίτημα του Ασάνζ για πολιτικό άσυλο σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ανάμειξη της κυβέρνησης του Ισημερινού στις δικαστικές υποθέσεις της Βρετανίας, ή της Σουηδίας».

Ερωτηθείσες οι υπηρεσίες του βρετανικού ΥΠΕΞ και της αστυνομίας δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία.