Κερδισμένη δηλώνει η Ιταλία στην προσπάθειά της να εμπλακούν οι Ευρωπαίοι εταίροι περισσότερο στο μεταναστευτικό, μετά την προσφορά της Ισπανίας να δεχθεί σε λιμάνι της το πλοίο Aquarius, που έμεινε ακινητοποιημένο μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας, με 629 μετανάστες, μετά την άρνηση των δύο χωρών να το δεχτούν. Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 11 παιδιά και επτά έγκυοι, που διασώθηκαν σε επιχειρήσεις ανοιχτά της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το σκάφος κατευθυνόταν βόρεια, προς την Ιταλία, αλλά ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, το φρέναρε και πρότεινε να πάει στη Μάλτα. Στη συνέχεια αρνήθηκε και η Βαλέτα να δεχτεί το πλοίο, τονίζοντας πως δεν είχε καμία σχέση με την επιχείρηση διάσωσης, την οποία επέβλεπε η ιταλική ακτοφυλακή. Όπως υποστηρίζει  η Μάλτα, έχει ήδη υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, κατ’ αναλογία με τους κατοίκους της, σε σχέση με την Ιταλία. «Νίκη!» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι όταν ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έδωσε οδηγίες ώστε το πλοίο να οδηγηθεί στο λιμάνι της Βαλένθια.  

«Το να υψώνει ευγενικά τη φωνή σου αποδίδει» δήλωσε ο Σαλβίνι. «Είναι κάτι που η Ιταλία δεν έκανε για πολλά χρόνια». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έγραψε στο Facebook πως η προσφορά της Ισπανίας σημαίνει πως η Ιταλία «δεν είναι πια μόνη» και πως είναι ώρα η ΕΕ να κάνει τους κανόνες για το άσυλο «πιο δίκαιους για όλους». Η ΜΚΟ SOS Mediterranee, η οποία έχει την ευθύνη του σκάφους με τους 629 μετανάστες, δήλωσε πως περιμένει οδηγίες για το πού να τους αποβιβάσει από την ιταλική ακτοφυλακή, η οποία συντόνιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Πολλοί χρειάζονται ιατρική βοήθεια, απαιτείται γρήγορη λύση» ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Για να φτάσει στη Βαλένθια το Aquarius θα χρειαστεί ταξίδι τριών ημερών, ενώ η Ιταλία και η Μάλτα απέχουν μόνο μερικές ώρες. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ ευχαρίστησε τον Ισπανό ομόλογό του και κατήγγειλε πως η Ιταλία «παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς και προκάλεσε το αδιέξοδο». «Η Μάλτα θα στείλει προμήθειες στο πλοίο. Θα πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς να το αποτρέψουμε αυτό από το να ξανασυμβεί. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα» έγραψε στο Twitter. Το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως εξηγεί το Reuters, προβλέπει οι αιτούντες άσυλο να καταγράφονται στην πρώτη ασφαλή χώρα στην οποία φτάνουν. Οι χώρες της πρώτης γραμμής όμως, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, λένε πως το βάρος πρέπει να μοιράζεται μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Κανονικά, θα ήταν δύσκολο για την Ιταλία να αρνηθεί το να δέσει το Aquarius σε κάποιο λιμάνι της, αφού η ακτοφυλακή της συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης και περισυνέλλεξε πάνω από 280 μετανάστες σε δικά της σκάφη, πριν τους μετεπιβιβάσει στο Aquarius. Ο Σαλβίνι ωστόσο προειδοποίησε πως ακόμα ένα σωστικό σκάφος, το Sea Watch 3, είναι πιθανό να μην πάρει άδεια να δέσει στην Ιταλία εάν παραλάβει μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης, όπου πλέει. «Η Μάλτα δεν δρα, η Γαλλία τους απορρίπτει, η Ευρώπη δεν νοιάζεται» έγραψε ο Σαλβίνι. «Αρκετά». Εκπρόσωπος της ΜΚΟ που λειτουργεί το Sea Watch 3 πάντως διευκρίνισε πως το πλοίο δεν μεταφέρει μετανάστες και κατηγόρησε τον Σαλβίνι πως εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους που περνούν δύσκολα για να πει αυτό που θέλει. «Είναι εντελώς ανεύθυνο» τόνισε. Το Aquarius παραμένει πάντως στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας, ενώ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι επιβαίνοντες δεν θέλουν να μεταβούν στην Ισπανία. Ένας άνδρας απείλησε χθες το απόγευμα να πέσει από την γέφυρα του πλοίου, λέγοντας πως φοβάται πως οι ισπανικές αρχές μπορεί να τον στείλουν πίσω στην Λιβύη. Τελικά ηρέμησε και επέστρεψε στο εσωτερικό του σκάφους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.