Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα προτείνει «μια νέα δέσμη κυρώσεων», με στόχο όχι μόνο το περιβάλλον του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και «αξιωματικούς του στρατού».

«Πρέπει αυτοί που έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις καταστολής να γνωρίζουν ότι θα καταρτιστεί ένας κατάλογος των μεσαίων αξιωματούχων, κυρίως των στρατιωτικών, και θα διωχθούν από την δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γαλλία «σκοπεύει να είναι στην πρώτη γραμμή της δράσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Η Γαλλία θα προτείνει στις άλλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταστήσουν «δεσμευτικές» τις διατάξεις του σχεδίου του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Άναν, με την υπαγωγή τους στο «Κεφάλαιο 7» του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Πρέπει να «προσφύγουμε στο κεφάλαιο 7 για να καταστήσουμε δεσμευτικές τις διατάξεις του σχεδίου Άναν», είπε στην συνέντευξη Τύπου. «Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».

Τόνισε μάλιστα στη συνέχεια ότι η Γαλλία θεωρεί ότι η κατάσταση στη Συρία μπορεί να περιγραφεί ως «εμφύλιος πόλεμος».

«Όταν με μαζικό τρόπο ομάδες που ανήκουν σε έναν ίδιο λαό πολεμούν μεταξύ τους και σκοτώνονται, αν δεν το αποκαλέσουμε αυτό εμφύλιο πόλεμο, τότε δεν μπορούμε να περιγράψουμε τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.