Μια κυριολεκτικά συγκλονιστική εικόνα που αποκαλύπτει τις καταστροφικές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες. Η φωτογραφία απεικονίζει έναν άντρα 69 ετών, ο οποίος επί 28 χρόνια εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού.

Όπως διαπιστώνεται στη φωτογραφία η αριστερή πλευρά του προσώπου του φαίνεται πολύ πιο γερασμένη συγκριτικά με τη δεξιά που μοιάζει σχεδόν αναλλοίωτη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο τις ώρες που ο άντρας πέρασε στο τιμόνι.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο και δημοσιεύεται στο περιοδικό «New England of Μedicine».

Η εξέταση που έγινε στο δέρμα, έδειξε ότι ο ασθενής πάσχει από δερματοηλίαση, μια πάθηση που προκαλείται από τη χρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες UVA,
και που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος καθώς καταστρέφει τις ελαστικές ίνες του προσώπου.

Οι ακτίνες UVA σε αντίθεση με τις ακτίνες UVB που συνδέονται συνήθως με τον καρκίνο του δέρματος και τα εγκαύματα, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν περισσότερο μέσα από παράθυρα ακόμη και σε μια συννεφιασμένη ημέρα.

Αν και οι ακτίνες UVA θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς σε σύγκριση με άλλες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, νεότερες έρευνες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτές να προκαλούν όγκους στο δέρμα.