Αποστάσεις πήρε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από μία αεροφωτογραφία, δίπλα στην οποία φωτογραφήθηκε χαμογελαστός ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Φρίντμαν, η οποία όμως ήταν ρετουσαρισμένη.

Στο φωτομοντάζ, οι ιεροί μουσουλμανικοί τόποι της Ιερουσαλήμ έχουν εξαφανιστεί και στη θέση τους εμφανίζεται ένας εβραϊκός ναός. Ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος αλ-Άκσα, στην Πλατεία των Τεμενών, έχουν εξαφανιστεί αφήνοντας τη θέση τους σε έναν εβραϊκό ναό.

Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε την αποδοκιμασία της και δήλωσε πως όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του διπλωμάτη.

Το μοντάζ αγγίζει ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμεταδίδοντας το Γαλλικό. Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ, αλλά είναι επίσης ένας ιερός τόπος για τους Εβραίους –υπό την επωνυμία Όρος του Ναού– καθώς στο σημείο αυτό υψωνόταν ο ναός τον οποίο κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το έτος 70.

Το θέμα είναι ακόμη πιο ευαίσθητο καθώς το σημείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, και βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Για ιστορικούς λόγους, είναι υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας, όμως όλες οι είσοδοι ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ενώ το σημείο είναι για τους μουσουλμάνους τόπος λατρείας, στον οποίο καταφτάνουν για να προσευχηθούν χιλιάδες πιστοί κάθε εβδομάδα, οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να το επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένες ώρες, αλλά απαγορεύεται να προσεύχονται εκεί.

Κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί αυτό το στάτους κβο κινδυνεύει να πυροδοτήσει την οργή των μουσουλμάνων. Μειονότητα Εβραίων διεκδικεί την κυριαρχία του σημείου και δραστηριοποιούνται υπέρ της ανακατασκευής του ναού. Ενδεχόμενη αμερικανική υποστήριξη θα είχε έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

«Ο πρεσβευτής Φρίντμαν δεν γνώριζε τι έδειχνε η εικόνα που παρουσιάστηκε μπροστά του όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, «είναι πολύ απογοητευμένος». «Η αμερικανική πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη: Υποστηρίζουμε το στάτους κβο».

amb

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη διάρκεια επίσκεψης στην οργάνωση Ahiya, που βοηθά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

«Ζητάμε συγγνώμη από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και την πρεσβεία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ahiya. «Ένα μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν αγνοία της οργάνωσης, της πρεσβείας και του πρεσβευτή. Λυπούμαστε που μια ευτελής πολιτική χειρονομία αμαύρωσε αυτό το γεγονός».

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από δέκα ημέρες μετά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η μεταφορά της πρεσβείας προκάλεσε την απογοήτευση των Παλαιστινίων που βλέπουν σε αυτήν την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο περιστατικό εμπλέκεται επίσης ένα πρόσωπο που δεν είναι καθόλου αρεστό στην παλαιστινιακή διοίκηση, ο πρεσβευτής Φρίντμαν, Εβραίος στο θρήσκευμα, τον οποίο κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι ότι υποστηρίζει τον εποικισμό και ότι είναι ένθερμος συνήγορος των ισραηλινών συμφερόντων.