Ένοχο έκρινε δικαστήριο της Αυστραλίας τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο Φίλιπ Γουίλσον για τη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τη δεκαετία του 1970.

Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας είναι ο πιο υψηλόβαθμος Καθολικός στον κόσμο που κατηγορείται και καταδικάζεται για το αδίκημα αυτό. Το δικαστήριο έκρινε πως είχε συγκαλύψει την κακοποίηση παιδιών από παιδόφιλο ιερέα στη Νέα Νότια Ουαλία.

Στη διάρκεια της δίκης του, όπως μεταδίδει το BBC, αρνήθηκε πως κάποια από τα θύματα του είχαν μιλήσει για την κακοποίηση.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, δήλωσε «προφανώς απογοητευμένος» από τη δικαστική απόφαση και προανήγγειλε πως θα εξετάσει ποιες νομικές επιλογές έχει.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλσον κατέθεσε πως δεν γνώριζε τις πράξεις του ιερέα Τζέιμς Φλέτσερ, την εποχή που ήταν κατώτερος κληρικός στο Μάιτλαντ, βόρεια του Σίδνεϊ.

Αργότερα ο Φλέτσερ καταδικάστηκε για εννέα κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2004, και πέθανε στη φυλακή το 2006.

Ο Πίτερ Κρέι, ένα από τα θύματά του και πρώην παπαδοπαίδι, είπε στο δικαστήριο πως είχε ενημερώσει τον Γουίλσον για την κακοποίηση πέντε χρόνια αφότου συνέβη, το 1976. Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γουίλσον πως δεν θυμόταν τη συνομιλία αυτή και δήλωσε πως ο Κρέι ήταν αξιόπιστος μάρτυρας.

Πρόσθεσε πως ο ιερέας γνώριζε πως «αυτό που άκουγε ήταν μια αξιόπιστη καταγγελία και πως ο ίδιος θέλησε να προστατεύσει την εκκλησία και τη φήμη της».

Ακόμα ένα θύμα κατέθεσε στο δικαστήριο πως είχε αναφέρει την κακοποίηση στην εξομολόγησή του, όταν ήταν 11 χρονών. Ο Γουίλσον του είχε απαντήσει πως έλεγε ψέματα και να για «τιμωρία» του επέβαλε να πει δέκα προσευχές.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα θύματα της κακοποίησης- ορισμένοι ήταν παρόντες στο δικαστήριο- σχολίασαν με συγκινησιακή φόρτιση αυτή την εξέλιξη.

«Ελπίζω πως η απόφαση αυτή θα αποκαλύψει την υποκρισία, την εξαπάτηση και την κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης που έχει επιδείξει η εκκλησία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρέι.

Οι δικηγόροι του Γουίλσον επιχείρησαν να αποσυρθεί η υπόθεση από το δικαστήριο τέσσερις φορές, αφότου ο 67χρονος διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ.

Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα είναι το μέγιστο δύο χρόνια φυλάκισης.