Η πιο φονική ημέρα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας είναι η σημερινή. Δεκάδες είναι οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα και 8 παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται στους 52, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ πάνω από 2 χιλιάδες άτομα τραυματίστηκαν. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ Νωρίτερα, αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι 2200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, οι 450 εκ των οποίων από αληθινές σφαίρες. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ Οι διαδηλωτές συνέρρευσαν τη Δευτέρα στα σύνορα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονταν να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

Νετανιάχου: Τι λαμπρή ημέρα, ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα», ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε. «Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας», συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας. «Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία»

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση. «Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια», είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

Οι Βρυξέλλες καλούν όλες τις πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. «Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη» κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή. «Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας», επέμεινε. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ «Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού», συνέχισε. Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών «με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά». Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη “σαφή και ενιαία” θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΓΑΖΑ