Οι έρευνες που γίνονταν επί χρόνια, για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους της πτήσης ΜΗ370 της Malaysian Airlines, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ με 239 επιβαίνοντες, δεν οδήγησαν στην τοποθεσία όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του αεροσκάφους. Οδήγησε όμως στην ανακάλυψη δύο ναυαγίων, εμπορικών πλοίων που βυθίστηκαν τον 19ο αιώνα.

Τα πλοία, που εντοπίστηκαν 2.300 χιλιόμετρα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας , πιστεύεται πως ήταν βρετανικά σκάφη που μετέφεραν άνθρακα.

Τα ναυάγια, όπως γράφει το BBC, εντοπίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό το 2015.

Ωστόσο το πού βρίσκεται το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ370 παραμένει άγνωστο, τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνισή της ενώ κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον Ρος Άντερσον από το Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, το ένα πλοίο που βρέθηκε πιστεύεται πως είναι ένα από τα παρακάτω τρία σκάφη: το West Ridge, που χάθηκε το 1883, το Kooringa, που χάθηκε το 1894 και το Lake Ontario, που εξαφανίστηκε το 1897. Ως πιθανότερο πιστεύεται πως είναι το West Ridge, που είχε χαθεί με το 28μελές πλήρωμά του σε ταξίδι από την Αγγλία στην Ινδία. Το πλοίο βρέθηκε σχεδόν άθικτο στον πυθμένα της θάλασσας, όρθιο, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νερού.

lo7rcfxr

Το δεύτερο πλοίο εντοπίστηκε τον Μάιο του 2015 και είχε ένα μέρος από ξύλο. Σύμφωνα με τον Άντερσον, πιστεύεται πως είναι είτε το W. Gordon, που είχε αποπλεύσει για την Αυστραλία το 1877, ή το Magdala, που χάθηκε το 1882 σε πλου προς την Ινδονησία.

Τα πληρώματά τους ήταν μεταξύ 15 και 30 ατόμων.

Η επίσημη έρευνα για την πτήση ΜΗ370, που διεξήγαν Αυστραλία, Μαλαισία και Κίνα, ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς τον Ιανουάριο του 2016, έπειτα από 1.046 ημέρες αναζητήσεων. Φέτος ξεκίνησε νέα έρευνα από μία ιδιωτική αμερικανική εταιρεία, η οποία διανύει τις τελευταίες εβδομάδες της, χωρίς κι αυτή να έχει οδηγήσει σε κάποια ανακάλυψη.