Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στην Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο όπου έχασαν τη ζωή τους 2.976 άνθρωποι.

Η διαδικασία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων, Καλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή.

Τα πέντε άτομα που κατηγορούνται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, τον έναν εκ των στόχων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τα μοναδικά τόσο ισχυρά τρομοκρατικά χτυπήματα σε αμερικανικό έδαφος, αρνήθηκαν να δηλώσουν είτε την ενοχή τους, είτε την αθωότητα τους για τη δολοφονία των θυμάτων προτιμώντας να αναβάλουν την απόφαση τους για τη στάση που θα κρατήσουν για μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 47 χρονος Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ, ένας Πακιστανός 47 ετών μέλος της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεντ και θεωρούμενος ως ο κύριος αρχιτέκτονας της τρομοκρατικής επίθεσης της 11 Σεπτεμβρίου, ο ανιψιός της – επίσης Πακιστανός, ο Αλί Αμπντ αλ Αζίζ Αλί, καθώς επίσης και οι υεμενίτες Ραμζίν μπεν αλ – Χαϊμπα και Ουαλίντ μπεν Αττάχ, όπως και ο Σαουδάραβας Μουτσταφά αλ Χασάουι, που προφανώς βρίσκονται στις φυλακές του Γκουαντανάμο, αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Μετά από εννέα ώρες ακροαματικής διαδικασίας , οι κατηγορούμενοι αναμένουν την επίσημη παραπομπή τους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: τρομοκρατία, αεροπειρατία, συνωμοσία, ανθρωποκτονία, επίθεση κατά πολιτών, σκόπιμη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και καταστροφή περιουσίας. Οι κατηγορούμενοι φόσον καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ακόμα και την ποινή του θανάτου.