Τις γενικές γραμμές του σχεδίου της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του ενιαίου φόρου 19% από νέους φόρους για τους πλούσιους και τις εταιρείες, παρουσίασε η νέα, αριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας.

«Η κυβέρνηση διαφωνεί με την αύξηση των φόρων στα είδη κατανάλωσης ως μοναδικής πηγής για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με στόχο της μείωση του ελλείμματος» σημειώνεται στο κείμενο που εξέδωσε το γραφείο του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Smer-SD κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαρτίου και έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 83 βουλευτές σε σύνολο 150.

Ο ενιαίος φόρος 19% για πρόσωπα και επιχειρήσεις είχε εισαχθεί το 2004 και τότε προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ηλεκτρονικών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσουν και θα τον αντικαταστήσουν με ένα φορολογικό συντελεστή 25% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 33.000 ευρώ. Έχει επίσης διατυπωθεί η ιδέα για αύξηση στο 22% του φόρου των πιο κερδοφόρων εταιρειών, ιδίως των τραπεζικών και των τηλεπικοινωνιακών.