Στις τουρκικές αρχές παραδόθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ, καθώς καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ προ δεκαπενταετίας.

Ο Αγάρ πήγε στη φυλακή Αϊντίν-Γενιπαζάρ όπου θα κρατηθεί, αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του μετά την επικύρωση της ποινής του από το Εφετείο.

«Το μέλλον της Τουρκίας είναι να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένοι οι 75 εκατομμύρια κάτοικοί της. Δεν είχαμε ποτέ άλλο στόχο», είπε ο Αγάρ μπαίνοντας στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας, υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη του δεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου, ο οποίος καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε φυλάκιση πέντε ετών από δικαστήριο της Άγκυρας όπου δικαζόταν κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης».

 Το 1996 και ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί επισήμως «για λόγους υγείας», καθώς η υπογραφή του εμφανίστηκε σε ένα διαβατήριο και μια άδεια οπλοφορίας που είχαν παραδοθεί στον υπερεθνικιστή Αμπντουλάχ Τσατλί, τον γνωστότερο «Γκρίζο Λύκο», ο οποίος εμπλεκόταν και στην απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Νοέμβριο του 1996, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο δυστύχημα κοντά στην κοινότητα Σουσουρλούκ. Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν ο Τσατλί, που ήταν καταζητούμενος για φόνο από τη δεκαετία του 1970 καθώς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χουσεϊν Κοτσαντάγ. Ένας βουλευτής του DYP, ο Σεντάτ Μπουτσάκ, τραυματίστηκε.

Η παράξενη αυτή «συντροφιά» έφερε στο φως τις σχέσεις της αστυνομίας με τη μαφία και ορισμένους πολιτικούς. Μια επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 1998 επιβεβαίωσε τους δεσμούς των υπηρεσιών ασφαλείας με τις μαφιόζικες οργανώσεις που διέπραταν δολοφονίες εξ ονόματος του κράτους.