Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν μετά τις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Σουδάν. Η Κίνα αγοράζει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τα δύο κράτη και καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, η οποία απειλεί τις ενεργειακές προμήθειές της.

Οι συνομιλίες του Σάλβα Κίιρ με τον Χου Ζιντάο αναμένεται να επικεντρωθούν στην κρίση ανάμεσα στη χώρα του και εκείνη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε πέρυσι.

Η Κίνα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι σημαντικός σύμμαχος και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του διπλωματικά απομονωμένου Σουδάν, από το οποίο εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Όμως η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν και οι συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν αναγκάσει το Πεκίνο να παίζει ένα δύσκολο ρόλο ισορροπιστή, προσπαθώντας να συνεχίσει να στηρίζει το Χαρτούμ αλλά χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις του με την Τζούμπα-αφού στο Νότιο Σουδάν, το νεαρότερο μέλος της διεθνούς κοινότητας, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου του ως πέρυσι ενιαίου Σουδάν.

«Οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες και οι εταίροι τους κάνουν μεγάλα έργα στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν. Εκτιμούμε ότι τα δικαιώματά τους και τα νόμιμα συμφέροντά τους θα πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λίου Ουάιμιν. «Το πετρέλαιο είναι το κοινό σωσίβιο για την οικονομική διάσωση του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν. Ελπίζουμε ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν σύνεση και θα επιδιώξουν να βρουν μια κατάλληλη λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην διμερή διένεξη για την κατανομή των κερδών από το πετρέλαιο», πρόσθεσε μερικές ώρες πριν από την άφιξη του Κίιρ.

Η θέση του Πεκίνου είναι να «προωθήσει τον διάλογο και να πιέσει για την ειρήνη», σημείωσε ο Λι Γκουάνγκγι, καθηγητής στο ινστιτούτο αφρικανικών μελετών του πανεπιστημίου Σιανγκτάν, στην κεντρική Κίνα. Η Κίνα «δεν θα υποστηρίξει κάποια από τις δύο πλευρές», αλλά θα τις καλέσει «να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου… όχι μέσω της σύγκρουσης».

Ο Κίιρ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο αύριο και να αναχωρήσει από την Κίνα το Σάββατο.