Η ηπειρωτική Κίνα παρέλαβε από τον Ιανουάριο ως τα τέλη ’11, από το Χονγκ Κονγκ, τα σκήπτρα του πρώτου εισαγωγέα, παγκοσμίως, προηγμένης τεχνολογίας στους τομείς -Επικοινωνία-Πληροφόρηση (κατ’ αξίαν, 285 δισ.αμερικανικών δολαρίων)- ανέφερε σήμερα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η UNCTAD.

Οι αντίστοιχες εισαγωγές στο Χονγκ Κονγκ δεν ξεπερνούν, στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα 280 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν ξεπερνούν τα 189 δισ. δολάρια.

Συγχρόνως, η ηπειρωτική Κίνα έχει παγκοσμίως καταστεί ο πρώτος εξαγωγέας, παγκοσμίως: ηλεκτρονικών υπολογιστών, όλων των αξεσουάρ της κινητής τηλεφωνίας και ανταλλακτικών για τα ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα πάντοτε με την UNCTAD ότι πέραν των ανεπτυγμένων οικονομιών, και οι αναπτυσσόμενες έχουν αξιόλογη επίδοση στη χρήση, στην κατασκευή όλων αυτών των προϊόντων ενίοτε, μάλιστα, μεγαλύτερες εισαγωγές συγκριτικά με τις αντίστοιχες από τα ανεπτυγμένα κράτη.

Στη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια η ίδια πηγή επισήμανε ότι το τελευταίο 12μηνο καταγράφηκαν πολύ αυξημένες εξαγωγές των ίδιων προϊόντων σε: Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία, Πολωνία και τέλος Βουλγαρία.’Ομως, ένα σημαντικό «νέο μερίδιο αγοράς» αποκτούν τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται σε: Ινδία, Μεξικό, Τυνησία και τέλος Τουρκία.