Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, έβαλε σήμερα την υπογραφή του για το κρατικό ταμείο αλληλεγγύης προκειμένου να «παγώσουν» προσωρινά τα στεγαστικά δάνεια. Η πρωτοβουλία αφορά στις οικογένειες που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και δε μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου.

Το συγκεκριμένο κρατικό ταμείο αλληλεγγύης διαθέτει συνολικά είκοσι εκατ. ευρώ και επιτρέπει το «πάγωμα» των δανείων, για συνολικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών.

Το ιταλικό δημόσιο θα καταβάλλει στους συμβολαιογράφους και στις τράπεζες τα χρήματα που αντιστοιχούν στο κόστος των διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που απαιτούνται για να επιτευχθεί η προσωρινή διακοπή της καταβολής του δανείου.

Αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς να κάνει χρήση των διευκολύνσεων που προσφέρει το Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι , το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, το στεγαστικό δάνειο να είναι χαμηλότερο των 250.000 ευρώ και να υπάρχουν ουσιαστικές και εξακριβωμένες οικονομικές δυσκολίες. Όπως για παράδειγμα απώλεια της θέσης εργασίας, ιατρικά έξοδα που σε σύνολο δώδεκα μηνών να ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, αύξηση του κυμαινόμενου επιτοκίου ανώτερη του 20%, θάνατος ή βαριά ασθένεια ενός εκ των συγγενών που συμπεριλαμβάνονται, επισήμως, στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το αρχικό σχέδιο του Ταμείου Αλληλεγγύης, τονίζουν οι σχολιαστές στη Ρώμη, είχε κατατεθεί το 2008, από την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, αλλά η εφαρμογή του είχε αναβληθεί, λόγω ανεπαρκούς οικονομικής κάλυψης.