Τι σημαίνει το λουκέτο στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζονται δημόσιοι υπάλληλοι, επιδόματα και καθαριότητα


ΚΟΣΜΟΣ
7:39
20/01/2018
Τι σημαίνει το λουκέτο στις ΗΠΑ
1
loading

Εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από την αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα αυτό σε σύνολο 100, δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 07:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013. Τότε η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούνταν «μη απαραίτητο» προσωπικό.

Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατ. Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.

Ταυτόχρονα επηρεάζονται:

 • 700.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, που είναι μέρος του προγράμματος Deferred Action for Childhood Arrivals (μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με την οποία, άτομα που μπήκαν στη χώρα ανήλικοι και παρέμειναν παράνομα, έχουν ανανεώσιμη διετή άδεια εργασίας)
 • 9.000.000 παιδιά που είναι στο πρόγραμμα Children’s Health Insurance Program, καθώς οι γονείς τους κερδίζουν αρκετά για να υποστηριχτούν από το Medicaid (κοινό ομοσπονδιακό και κρατικό πρόγραμμα που βοηθά μερικά άτομα με περιορισμένο εισόδημα και πόρους), αλλά λίγα για να μπορούν να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλιση
 • Περίπου 1,4 εκατ. στρατιωτικοί εν ενεργεία θα εργαστούν χωρίς να πληρώνονται. Οι στρατιωτικοί έχουν πληρωθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
 • To 2013, που έγινε αναστολή λειτουργίας, περίπου 850.000 κρατικοί υπάλληλοι είχαν άδεια εργασίας καθημερινά - και πιθανότατα θα ήταν ο ίδιος αριθμός και σήμερα
 • 1,87 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι θα εξαιρεθούν από την άδεια εργασίας - συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών καθώς και τους επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων, τους συνοριοφύλακες και τους ομοσπονδιακούς φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων
 • 681.170 κάτοικοι της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν πιθανώς να μην έχουν βασικές υπηρεσίες, όπως αποκομιδή σκουπιδιών, επειδή ο προϋπολογισμός της πόλης εξαρτάται από τον αντίστοιχο ομοσπονδιακό
 • 417 εθνικά πάρκα θα μπορούσαν να κλείσουν, αν και η κυβέρνηση πρόκειται να «επιτρέψει περιορισμένη πρόσβαση, όπου μπορεί»
 • 19 μουσεία θα κλείσουν

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Κρινος Χατζηγεωργιου

  Oi "πολιτικοι" ειναι παντου οι ιδιοι! Προκειμενου να "γινη το δικο τους" δεν δυσταζουν να "καταστρεψουν" το κρατος που "ορκιζονται" να υπηρετουν πιστα και να το διαφυλαττουν !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει