Μπορεί να ήταν ένας απλός μαθηματικός τύπος, ωστόσο κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο για πάντα και να μετασχηματίσει την αντίληψή μας για το σύμπαν.

Σήμερα, η επαναστατική εξίσωση E=MC2, στην αυθεντική, χειρόγραφη, μορφή της, έχει τεθεί προς δημόσια έκθεση, αποτελώντας μέρος ενός μεγάλου διαδικτυακού ψηφιακού αρχείου.

Ωστόσο, η καταπληκτική διαδικτυακή συλλογή δεν περιλαμβάνει μόνο τους φυσικούς νόμους του ιδιοφυούς επιστήμονα, αλλά και προσωπικά του έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης του γάμου του. Επιπλέον, στη συλλογή υπάρχουν και 24 ερωτικά γράμματα που έγραψε ο Αϊνστάιν στη δεύτερη γυναίκα του, Έλσα, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος με τη πρώτη σύζυγό του, Μιλέβα.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε λάβει μια επιστολή από ένα εξάχρονο κορίτσι, η οποία έγραφε: «Αγαπητέ κύριε Αϊνστάιν, είμαι ένα κοριτσάκι έξι ετών. Είδα τη φωτογραφία σας στο χαρτί. Νομίζω ότι θα έπρεπε να κόψετε τα μαλλιά σας, καθώς έτσι θα δείχνατε καλύτερος».

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος πέθανε το 1955, κληροδότησε τα έγγραφά του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο και ίδρυσε.

Το αρχείο περιέχει συνολικά 80.000 έγγραφα, αλλά το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει έγγραφα που χρονολογούνται από το 1922.

Το υπόλοιπο αρχείο θα ψηφιοποιηθεί στο μέλλον, σύμφωνα με τον καθηγητή Hanoch Gutfreund, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα πνευματικά δικαιώματα του Αϊνστάιν.

Με το πάτημα ενός κλικ, οι χρήστες του διαδικτύου είναι σε θέση να απολαύσουν τα χειρόγραφα του μεγάλου φυσικού σε αγγλική μετάφραση, καθώς τα περισσότερα είναι γραμμένα στα γερμανικά, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών σημειώσεων του.

«Η πρόσβαση πλέον στα έγγραφα του ανθρώπου, που έφερε την επανάσταση στη Φυσική, είναι πιο εύκολη από ποτέ. Όχι μόνο για το ευρύ κοινό, αλλά και για ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται να εξετάσουν τα πολυσήμαντα έργα του», αναφέρει ο Hanoch Gutfreund.