Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες θα επιστρέψει στη χώρα του από την Κούβα, όπου αναρρώνει μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για να του αφαιρεθεί ένας καρκινικός όγκος.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Αβάνα όπου συζήτησαν για μια περιφερειακή σύνοδο και το διμερές εμπόριο.

«Τον βρήκαμε με καλή υγεία, ευτυχή, με ακμαίο ηθικό. Μου είπε ότι η ανάρρωσή του πάει καλά», δήλωσε ο Σάντος στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από την Αβάνα. «Είπε ότι θα μείνει για λίγες ημέρες ακόμη και θεωρεί ότι επιστρέψει στη Βενεζουέλα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε ο Κολομβιανός Πρόεδρος.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Κολομβίας είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τον Τσάβες στο παρελθόν, πάντως μετά την ανάδειξη του Σάντος στην εξουσία οι δύο χώρες των Άνδεων βελτίωσαν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και αύξησαν το διμερές εμπόριο.

Ο Τσάβες είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι «θεραπεύτηκε» από τον καρκίνο το 2011, μετά από μια επέμβαση για την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου στην πυελική περιοχή και τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, αλλά εξέπληξε τη χώρα του τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι θα επιστρέψει στην Κούβα για να του αφαιρεθεί ένας νέος όγκος από την ίδια περιοχή και ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα χρειαστεί ξανά χημειοθεραπεία.

Η φετινή χρονιά είναι εκλογική και η πορεία της υγείας του σοσιαλιστή Τσάβες ίσως παίξει ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου η αντιπολίτευση προσπαθεί να τερματίσει την 13χρονη διακυβέρνησή του.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα διεξάγονται τον Οκτώβριο.