Το Ιράν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ένα κλίμα απειλών του εβραϊκού κράτους για μια «προληπτική» επίθεση κατά της Τεχεράνης.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχουν προετοιμάσει τις τελευταίες ημέρες το έδαφος για τη συνάντηση αυτή, πριν από τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο στις 10:45 τοπική ώρα.

Την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του ενώπιον του ισχυρού φιλο-ισραηλινού λόμπι, προειδοποίησε εκ νέου κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εναντίον του Ιράν.

Ο Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του που «γίνεται τόσος πολύς λόγος για πόλεμο», αυτή τη στιγμή, προσπαθώντας παράλληλα να διαβεβαιώσει το σύμμαχό του ότι θα ήταν έτοιμος να κάνει χρήση βίας κατά του Ιράν, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προασπίσουμε την ισραηλινή στρατιωτική υπεροχή, γιατί το Ισραήλ πρέπει πάντα να έχει τη δυνατότητα να υπερασπισθεί μόνο του την ασφάλειά του κατά οποιασδήποτε απειλής», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητώντας όμως από το Ισραήλ να επιτρέψει να φανούν τα αποτελέσματα των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Μετά την ομιλία του Ομπάμα, ο Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση που ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», προκειμένου να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ομπάμα και ο Νετανιάχου, των οποίων συχνά οι σχέσεις έχουν χαρακτηριστεί κακές, είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2011. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε απορρίψει ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο την πρόταση του Ομπάμα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967.