«Ιερή και απαραβίαστη» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα για να διατηρήσει την στρατιωτική της υπεροχή.

Ο Ομπάμα που παραβρέθηκε στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις λαϊκές εξεγέρσεις στο αραβο-μουσουλμανικό κόσμο από τις αρχές του 2011.

«Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους μας στην περιοχή είναι να διασφαλίσουμε ότι η ιερή και απαραβίαστη δέσμευση που έχουμε απέναντι στην ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα περιοριστεί μόνο στην ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων, ούτε μόνο στο να του επιτρέψουμε την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή», επισήμανε ο Ομπάμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να συνεργαστούν με το Ισραήλ για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή. Και αυτό είναι δύσκολο», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όλες οι προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έχουν αποτύχει, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό αποτελούσε προτεραιότητα για τον Ομπάμα από το 2009 όταν ορκίστηκε πρόεδρος.

Τους τελευταίους μήνες, το θέμα έχει παραμεριστεί αφού το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το οποίο, το εβραϊκό κράτος τονίζει πως έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες, το Ιράν θα είναι το βασικό θέμα των συζητήσεων των δύο ηγετών.

Η Ουάσινγκτον επισήμανε πως όλες οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι για το θέμα του Ιράν, αλλά πρόσθεσε πως το ισλαμικό καθεστώς δεν έχει καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.