Μαζί με κοσμήματα-οικογενειακά κειμήλια και έργα τέχνης, ενεχυροδανειστήρια δέχονται ως εγγύηση για χορήγηση δανείων ακόμα και κρασιά, για να δανείσουν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και ανθρώπους σε όλα τα σκαλοπάτια της οικονομικής κλίμακας.

«Θα εκπλαγείτε από το πόσοι εύποροι άνθρωποι τα πάνε χάλια με τα δάνειά τους», δηλώνει ο επικεφαλής ενεχυροδανειστήριου στην Καλιφόρνια. «Άλλωστε, εάν απευθυνθεί κάποιος σε τράπεζα χρειάζονται μήνες πριν πάρει ένα δάνειο, εμείς το δίνουμε συνήθως την ίδια μέρα».

Το ενεχυροδανειστήριο για… πλούσιους δανείζει διαχειριστές hedge-fund, τραπεζίτες, δικηγόρους, γιατρούς και… βραβευμένους με Όσκαρ!

«Πολλοί θεωρούν τα ενεχυροδανειστήρια θλιβερά αλλά δεν είναι έτσι», προσθέτει. «Έρχονται πολλοί άνθρωποι που έχουν μία επαγγελματική ευκαιρία και χρειάζονται μία ένεση ρευστού για επιχειρηματικούς σκοπούς».

Κρασιά δέχεται ως εγγύηση και ιστοσελίδα που δανείζει κυρίως με αντίτιμο χρυσό. «Δεν θέλουμε πραγματικά να πουλήσουμε το κρασί ή οτιδήποτε μας φέρνουν είτε πρόκειται για χρυσό είτε για έργα τέχνης», λέει ο επικεφαλής του κι εκτιμά πως περίπου 90% των δανείων αποπληρώνεται.

Ωστόσο τα επιτόκια και η διάρκεια των δανείων ποικίλουν.

Βρετανικό ενεχυροδανειστήριο δάνεισε πρόσφατα 120.000 λίρες με εγγύηση 128 μπουκάλια Chateau d’Yquem, η αξία των οποίων εκτιμάται στις 250.000 λίρες. Επίσης δέχθηκε Chateau Petrus του 1989 με αξία περίπου 38.000 λίρες για δάνειο 24.000 λιρών.

Ως εγγύηση έγιναν επίσης δεκτά κρασιά που συχνά βγαίνουν σε δημοπρασία και πιάνουν ποσά δεκάδων χιλιάδων δολαρίων: Chateau Haut-Brion, Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Haut-Brion, Chateau Margaux και Chateau Mouton Rothschild.