Καθώς ξεκινούσε η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου το 1961 η μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η Δύση δε θα ξεκινούσε πόλεμο εξαιτίας της διαίρεσης του Βερολίνου.

Αυτές οι αποκαλύψεις υπάρχουν στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα αρχεία της Στάζι την ημέρα της 49ης επετείου από την ανέγερση του Τείχους.

«Οι Αμερικανοί στο Δυτικό Βερολίνο πρέπει να αποδείξουν τώρα ότι οι υποσχέσεις τους αξίζουν», έγραφε ένας κατάσκοπος της Στάζι στις 13 Αυγούστου 1961.

Μία ημέρα αργότερα όμως η διάθεση της μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχε αλλάξει. «Οι δυτικές δυνάμεις δεν θα διακινδύνευαν ποτέ έναν πόλεμο με αφορμή τις πράξεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας», αναφέρει στις 14 Αυγούστου η Στάζι επικαλούμενη μία βρετανική πηγή.

Η Ντανιέλ Μίνκελ, επικεφαλής του Γραφείου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για τα αρχεία της Στάζι, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι η αρχική ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει η Δύση στην κατασκευή του Τείχους γρήγορα υποχώρησε.

Μέχρι στιγμής πολύ λίγα ήταν γνωστά για την άποψη της Στάζι για την κατασκευή του Τείχους, με τις περισσότερες αναφορές στο θέμα να βασίζονται σε πηγές από το κυβερνών κόμμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Η Μίνκελ δήλωσε ότι αυτά τα έγγραφα, που θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους του χρόνου, αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η Στάζι στη διαμόρφωση της πολιτικής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σχετικά με το Τείχος.

«Η Στάζι διαβεβαίωσε την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας ότι μπορεί να συνεχίσει τη διαίρεση του Βερολίνου χωρίς να φοβάται τα αντίποινα των δυτικών συμμάχων», πρόσθεσε η Μίνκελ.