Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας προχωράει αυτό το μήνα σε έκπτωση 30% στους λογαριασμούς των καταναλωτών που εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο γενικός διευθυντής της EPS Ντράγκομιρ Μάρκοβιτς δήλωσε ότι η έκπτωση αφορά τους καταναλωτές, των οποίων η μέση ημερήσια κατανάλωση το Φεβρουάριο είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς για την παροχή δωρεάν ρεύματος στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού «θα γίνει σεβαστή». Η δωρεάν παροχή ρεύματος αφορά 102.000 καταναλωτές που δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους για να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος το Φεβρουάριο.

Ο γενικός διευθυντής της EPS τόνισε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι σταθερό και το 99% των παραγωγικών εγκαταστάσεων του συστήματος είναι σε πλήρη λειτουργία. Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει η ανεπαρκής εισροή υδάτων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που λειτουργούν με μειωμένη απόδοση.

Καθημερινά, η Σερβία εισάγει περίπου 20 εκατομμύρια KWh είπε ο Μάρκοβιτς και πρόσθεσε ότι η κατανάλωση μειώθηκε περίπου κατά 5,4% τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οικιακοί και βιομηχανικοί καταναλωτές περιόρισαν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης στις απολύτως απαραίτητες.