Διαστάσεις «σεισμού» με απρόβλεπτες συνέπειες παίρνει η υπόθεση που απασχολεί εδώ και δύο μέρες την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας στην Τουρκία.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την απόφαση της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης να καλέσει σε απολογία το διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), τον πρώην διοικητή και τη βοηθό του.

Η υπόθεση περιλαμβάνει σοβαρά ζητήματα όπως το κουρδικό και η πατροπαράδοτη αντιπαράθεση της ΜΙΤ με τη γενική ασφάλεια, ενώ προβάλλονται και ισχυρισμοί για ρήξη εντός του ευρύτερου χώρου που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας κάλεσε πριν από δύο ημέρες το διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, τον πρώην διοικητή Εμρέ Τανέρ και τη βοηθό του Αφέτ Γκιουνές, αν και προς το παρόν κανένας από τους τρεις δεν πήγε να απολογηθεί.

Χτες η ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ζητήσει απολογία από στελέχη της υπηρεσίας δίχως τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού στον οποίο υπάγεται η ΜΙΤ. Ανακοίνωσε επίσης ότι αρμόδια να ζητήσει κατάθεση ή απολογία είναι η εισαγγελία της ‘Αγκυρας και όχι της Κωνσταντινούπολης.

Χτες ο Φιντάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης σήμερα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διοικητή, τη βοηθό του και άλλα δύο στελέχη της ΜΙΤ, ενώ ζήτησε από την εισαγγελία της ‘Αγκυρας να καλέσει σε απολογία τον Φιντάν. Παράλληλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι συνελήφθη ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΜΙΤ στην Αντιόχεια.

Καθώς η συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία κάνει λόγο για «κρίση στο κράτος», όλα δείχνουν ότι η αφορμή για όλα αυτά είναι το κουρδικό ζήτημα και ο ρόλος της ΜΙΤ σε αυτό.

Το γεγονός ότι μεταξύ των προφυλακισμένων στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν υπάρχουν στελέχη της ΜΙΤ, ο ισχυρισμός ότι η ΜΙΤ έφτασε στο σημείο να έχει οργανικές σχέσεις με την οργάνωση αυτή και η υπόθεση των επαφών της ΜΙΤ με το ΡΚΚ, με αποκορύφωμα τη συνάντηση στελεχών της ΜΙΤ με το ΡΚΚ στο Όσλο τον περασμένο Μάιο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που δεν έχουν διαψευστεί, από πλευράς ΜΙΤ στη συνάντηση είχαν πάρει ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και η Αφέτ Γκιουνές.