Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναμένεται να ξεκινήσει στο Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα με στόχο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους για να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν αργά απόψε δύο ημέρες συνομιλιών με ισραηλινούς και παλαιστίνιους ηγέτες.

Οι επισκέψεις τους ακολουθούν εκείνες άλλων διεθνών μεσολαβητών, καθώς οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν το εάν και κατά πόσο θα διακόψουν τις συνομιλίες με το Ισραήλ, επειδή δεν έχει ακόμη υποβάλει προτάσεις για τα δύο υπό διαπραγμάτευση θέματα, των συνόρων και της ασφάλειας, και για την άρνησή του να παγώσει την οικοδόμηση εποικισμών της Δυτικής Όχθης.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει προγραμματιστεί να έχει διαβουλεύσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο το Σάββατο, πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν βλέπουν τον λόγο να συνεχιστούν οι προκαταρκτικές συζητήσεις, μετά από τους πέντε γύρους στο Αμάν που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ο Αμπάς όμως βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση για να μην τις διακόψει.

Αξιωματούχοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που συναντήθηκαν χθες βράδυ στο επιτελείο του Αμπάς στην Δυτική Όχθη, δήλωσαν νωρίτερα ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών του Αμάν, λόγω της εμμονής του για τη συνέχιση του εποικισμού