Για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας καταδίκασε σήμερα δικαστήριο του Όσλο δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι προετοίμαζαν, σε συνεννόηση με την αλ Κάιντα, μια επίθεση εναντίον της δανέζικης εφημερίδας Jyllands-Posten η οποία είχε δημοσιεύσει το 2005 τα επίμαχα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Μίχαελ Νταβούντ, ένας Νορβηγός ουϊγουρικής καταγωγής που κατηγορούνταν ότι ήταν ο εγκέφαλος του σχεδίου για την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε κάθειρξη 11 ετών. Στο συνεργό του, τον Κούρδο του Ιράκ, Σαουάν Σαντέκ Σαΐντ Μπουζάκ, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Ο Νταβούντ παραδέχθηκε πως είχε την πρόθεση να επιτεθεί επίσης κάποια στιγμή σε κινεζικά συμφέροντα, όπως η κινεζική πρεσβεία στο Όσλο, αλλά οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του αφορούσαν μόνο τη συνωμοσία για βομβιστική επίθεση εναντίον της δανέζικης εφημερίδας.

Ένας τρίτος που είχε συλληφθεί μαζί τους, ο Ουζμπέκος Ντέιβιντ Γιάκομπσεν, απαλλάχθηκε από τις σοβαρότερες κατηγορίες, όμως καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή βοήθησε τους άλλους δύο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι τρεις είχαν δηλώσει αθώοι. Ο Νταβούντ, ο οποίος ανήκει σε μια μειονότητα που υπάρχουν καταγγελίες ότι υφίσταται καταπίεση στην Κίνα, παραδέχθηκε πως σχεδίαζε επίθεση, όμως υποστήριξε πως αυτή είχε στόχο τα κινεζικά συμφέροντα στη Νορβηγία και όχι την Jyllands-Posten.