Στη διάρκεια της 10μηνης καταστολής του κινήματος αμφισβήτης του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 384 παιδιά και σχεδόν άλλα τόσα έχουν τεθεί υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Μέχρι την 7η Ιανουαρίου 384 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αγόρια. Περίπου 380 παιδιά έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση, κάποια από τα οποία είναι μικρότερα από 14 ετών» δήλωσε η Ρίμα Σάλαχ, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη.

Η Οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στη Συρία, επισημαίνει η Σάλαχ. «Το γραφείο μας εκεί λειτουργεί καλά και συνδιαλεγόμαστε συνεχώς με τη συριακή κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών» επεσήμανε.

Σύμφωνα με έναν προηγούμενο απολογισμό, στον οποίο είχε αναφερθεί η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι στις 2 Δεκεμβρίου, 307 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Σήμερα μία επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά, προκαλώντας θύματα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ένα σημείο ελέγχου των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην είσοδο της πόλης Ιντλίμπ» προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό ενός αδιευκρίνιστου μέχρι στιγμής αριθμού ανθρώπων, ανακοίνωσε η οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από τη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε κρατούμενους στην επαρχία Ιντλίμπ και η οποία κόστισε τη ζωή σε 15 από αυτούς.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολλών πόλεων στη Συρία, μεταξύ αυτών η Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης και η Χάμα, όπου σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

«Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί και στα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχει έλλειψη αίματος» δήλωσε ο Άμπου Όμαρ, ένας ακτιβιστής από τα περίχωρα της Χάμα στο Γερμανικό Πρακτορείο.