Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο δήλωσε πως τα σχόλια των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της ΕΕ που ακολούθησαν το θάνατο ενός κουβανού αντιφρονούντα έπειτα από απεργία πείνας αντικατοπτρίζουν «τον απίστευτο κυνισμό που παράγει η παρακμή της Δύσης».

Ο θάνατος του Βίλμαν Βιγιάρ, 31 ετών, συνεπεία απεργίας πείνας 50 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του, όπως διατείνεται η κουβανική αντιπολίτευση, προκάλεσε μία πλημμυρίδα καταδικαστικών σχολίων σε βάρος της κυβέρνησης της Αβάνας από δυτικές χώρες.

«Δεν υπήρξε απεργία πείνας, ήταν ένας κατάδικος του κοινού ποινικού δικαίου, που είχε καταδικασθεί σε 4ετή φυλάκιση για κακοποίηση της συζύγου του. Ήταν η ίδια η πεθερά του που ζήτησε από τις αρχές να επέμβουν» τονίζει ο πρώην «λίδερ μάξιμο» της κουβανικής επανάστασης στις «Σκέψεις» που συχνά πυκνά δημοσιεύει στον Τύπο της χώρας του.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Βιγιάρ ήταν μέλος της Πατριωτικής Ένωσης της Κούβας, μίας εκτός νόμου οργάνωσης της οποίας ηγείται ο πρώην πολιτικός κρατούμενος Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ.

«Ο ασθενής έλαβε όλες τις φροντίδες που εφαρμόζει μία χώρα η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα και υπηρεσίες υγείας στον κόσμο» τονίζει ο τέως πρόεδρος της Κούβας, που παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2006 για λόγους υγείας.

«Οι οικείοι του έλαβαν γνώση και της παραμικρής υγειονομικής φροντίδας που του παρασχέθηκε και είναι ευγνώμονες για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ειδικοί που ασχολήθηκαν» πρόσθεσε.

«Θα άξιζε τον κόπο η ισπανική κυβέρνηση, δεδομένης της καλής σχέσης που διατηρεί με την Ουάσιγκτον να πληροφορηθεί τι συμβαίνει στις φυλακές των Γιάνκηδων» πρότεινε ο Κάστρο.

«Η ισπανική κυβέρνηση και η παραπαίουσα ΕΕ, που έχει βυθιστεί σε μία βαθιά οικονομική κρίση, θα πρέπει να γνωρίζουν σε τι αναφέρονται. Είναι θλιβερό να βλέπουμε σε όλα τα πρακτορεία ειδήσεων τις δηλώσεις αυτών των δύο που χρησιμοποιούν επονείδιστα ψεύδη για να επιτεθούν στην Κούβα» ανέφερε ο Κάστρο.

«Δεν λησμονούμε πως στην Ισπανία σήμερα κυβερνούν οι θαυμαστές του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο» κατέληξε.