Η Αφγανή Μπιμπικάλ Ουζμπέκ, που σε ηλικία 106 ετών πιστεύεται πως είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο, θα μπορέσει τελικά να μείνει στη Σουηδία, χώρα στην οποία είχε ζητήσει άσυλο.

«Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου» δήλωσε η ίδια, που είναι τυφλή και σχεδόν κατάκοιτη.

Όπως μεταδίδει το BBC, το δικαστήριο αποφάσισε με ανθρωπιστικά κριτήρια. «Θα ήταν σοκαριστικό να της ζητηθεί να ταξιδέψει στην πατρίδα της» αποφάνθηκε.

Η δικαστική απόφαση αυτή ανατρέπει την απόρριψη της αίτησης για χορήγηση ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον περασμένο Μάιο.

Η Ουζμπέκ είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη το 2015, περνώντας από την Τουρκία στην Ευρώπη, μέσω Κροατίας και Γερμανίας, και την είχαν μεταφέρει πάνω από βουνά και ερήμους ο γιος της και ο εγγονός της.

Σύμφωνα πάντως με τον εγγονό της Μοχάμεντ, η υπόλοιπη οικογένειά της ακόμα περιμένει απόφαση για τα αιτήματα ασύλου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση. Είναι όμως μόνο ένα άτομο από τη 12μελή οικογένειά μας στη Σουηδία, που πήρε θετική απάντηση. Οι υπόλοιποι έντεκα περιμένουμε, σε κάποιους η απάντηση είναι αρνητική και άλλοι ακόμα δεν ξέρουν» δήλωσε.

Όπως εξηγεί το BBC, η γυναίκα εξασφάλισε παραμονή 13 μηνών στη χώρα και στη συνέχεια θα μπορέσει να ζητήσει παράταση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.