H κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, μετά την αστυνομική επέμβαση στην Καταλονία για τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, έχει περάσει από την περασμένη Δευτέρα και στις σχολικές αίθουσες του γυμνασίου «Ελ Παλάου», στο Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα.

«Θα είσαι ευχαριστημένος με όσα έκανε χθες ο πατέρας σου», είπε ο Καταλανός καθηγητής έναν μαθητή, γιο Εθνοφύλακα, μπροστά σε όλην την τάξη, όπως γράφει η El Pais.

«Σήμερα δεν μπορώ να σας κάνω το μάθημα όπως πάντα. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Η αμάθεια της Εθνοφυλακής έγινε πασιφανής. Το μόνο που γνωρίζουν είναι να δέρνουν», είπε άλλος καθηγητής στους μαθητές του.

Αυτές οι λεκτικές αναφορές «πόνεσαν σαν μαχαιριά» πολλούς μαθητές του σχολείου, που είναι παιδιά στελεχών της Εθνοφυλακής, το διοικητήριο, στρατώνες και καταλύματα οικογενειών της οποίας στεγάζονται 100 μ. μακρύτερα. Στο τεράστιο συγκρότημα του Σώματος διαμένουν περίπου 200 οικογένειες (περίπου 1.000 άτομα).

«Η κόρη μου αντέδρασε. Είναι 15 χρόνων και έχει χαρακτήρα. Εγώ την είχα προειδοποιήσει για την κατάσταση, πως τα πράγματα θα ήσαν τεταμένα και να μην εκνευριζόταν εάν της έλεγαν κάτι. Όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Αυτή έχει γεννηθεί στην Καταλονία. Τους είπε πως αυτό είναι άδικο, όμως γενικευόταν και έτσι ζήτησε την άδεια να φύγει. Της είπαν να τους αδειάσει τη γωνιά», τονίζει στην εφημερίδα El Pais , o Χαβιέρ Φερνάνδεθ που από το 1989 βρίσκεται στην Καταλονία και από το 2003 ζει στον Σαντ Αντρέου.

Οι καθηγητές αξίωσαν από τους μαθητές να εκφράσουν την αποτροπή τους για τα γεγονότα της Κυριακής. Πέντε από αυτούς, μετά όσα έγιναν, αρνήθηκαν να το κάνουν και τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους, που ήλθαν να τους παραλάβουν. Το απόγευμα, οι γονείς συναντήθηκαν με τους δύο διευθυντές του σχολείου και τους εξέφρασαν τα παράπονά τους. «Υπήρξαν και κάποια παιδιά που δεν είχαν το θάρρος να παραπονεθούν. Απλώς υπέμειναν τις προσβολές και έκλαψαν μόνον όταν επέστρεψαν σπίτι», τόνισε ένας άλλος Εθνοφύλακας, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο διευθυντής του σχολείου εξήγησε πως «υπήρξαν πολλοί γονείς που εξέφρασαν παράπονα για τα όσα συνέβησαν. Επί του παρόντος συγκεντρώνουμε όλες τις εκδοχές (χθες το σχολείο ήταν κλειστό λόγω της γενικής απεργίας) και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε το συμβάν να μην αλλοιώσει τις συνθήκες συμβίωσης, που πάντοτε υπήρξε άψογη».

Όλες οι πηγές—γονείς, καθηγητές, δημοτικές αρχές—εντοπίζουν τα γεγονότα σε μεμονωμένες περιπτώσεις «δύο, ή τριών καθηγητών», μολαταύτα εκφράζουν την ανησυχία τους για την επίπτωση που αυτό το επεισόδιο μπορεί να έχει σε όλην την κοινότητα. Ακόμη και οι πιο επικριτικοί από τους γονείς επαινούν τη στάση των υπόλοιπων καθηγητών: «πολλοί μπόρεσαν να βιώσουν την κατάσταση χωρίς να μεταφέρουν την ένταση στα παιδιά. Υπήρξε μάλιστα ένας που τους είπε: ‘το γνωρίζετε πως εγώ είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως στην τάξη δεν μιλάμε για πολιτική’», εξηγεί ο Μπαρτολομέ Μπάρμπα, ένας από τους γονείς.