Οι εξειδικευμένες στα ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδες, αντιμετωπίζουν την επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ με σκεπτικισμό, σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις του γερμανικού εκλογικού αποτελέσματος στη λειτουργία της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Politico αναφέρεται ότι η καγκελάριος θα πρέπει τώρα να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους και ότι η εκλογική της νίκη επισκιάζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο ενός ανοιχτά ρατσιστικού κόμματος στο κέντρο της γερμανικής πολιτικής σκηνής για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοκ σε Ευρώπη και επέκεινα.

Εκτιμάται επίσης ότι «το λυκόφως της Mέρκελ» έχει ξεκινήσει, ότι «θρυμματίστηκε το μοντέλο της πολιτικής συναίνεσης στη Γερμανία» και ότι «Ξεχνάμε τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη».

Κατά τον EUobserver εξάλλου η Μέρκελ επιβιώνει από το σεισμό των εκλογών και φαίνεται αποφασισμένη να κυβερνήσει τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια από κοινού με τους φιλελεύθερους και το κόμμα των Πρασίνων, ενώ αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να κρατήσουν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Τέλος το Εuractiv.com αναφέρει ότι το CDU της Mέρκελ κερδίζει τις εκλογές με δραματική απώλεια δυνάμεων, το ακροδεξιό AfD μπαίνει στο Κοινοβούλιο και χαρακτηρίζει πύρρειο τη νίκη της γερμανίδας καγκελαρίου. Όσον αφορά τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους της Καγκελαρίου (Σοσιαλδημοκράτες – SPD), υπέστησαν επίσης τρομακτικές απώλειες, καταγράφοντας τα χειρότερα αποτελέσματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για το ακροδεξιό AfD σημειώνει ότι επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία σε αντι-ισλαμική και αντι-μεταναστευτική ρητορική.