Το Πεκίνο εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στην επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, αναφερόμενο στο νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις κατά του χρηματοοικονομικού τομέα της Τεχεράνης ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Η Κίνα αντιτίθεται στην επικράτηση ενός εθνικού νόμου έναντι διεθνών κανόνων, ο οποίος επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις σε άλλες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χονγκ Λέι, απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο αυτό που υπέγραψε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τα νέα μέτρα επιτρέπουν στον Αμερικανό πρόεδρο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ξένου χρηματοοικονομικού θεσμού που συναλλάσσεται με την ιρανική Κεντρική Τράπεζα στον τομέα του πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση εξετάζει από την πλευρά της το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η Κίνα, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει το Ιράν, από το οποίο αγοράζει πετρέλαιο, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του με εμπορικές συναλλαγές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι μόνο 400 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν πριν από 15 χρόνια.

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν επέτρεψαν σε κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους στη χώρα αυτή. Το Πεκίνο επαναλαμβάνει συχνά ότι είναι αντίθετο στη χρήση βίας ή στις απειλές για χρήση βίας κατά της Τεχεράνης.