Στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν διαθέτει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους για άμεση χρήση και δεν θα αποκτήσει σύντομα κατέληξε η Ρωσία, με αφορμή τις δηλώσεις της Τεχεράνης για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Το Ιράν δεν διαθέτει σήμερα υπαρκτές τεχνολογίες και βιομηχανικό δυναμικό για τη σχεδίαση και παραγωγή διηπειρωτικών πυραύλων, ακόμη και σε πειραματικό στάδιο» είπε ο εκπρόσωπος του του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιος για τις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις συνταγματάρχη Βαντίμ Κοβάλ.

Η Μόσχα αντιτίθεται στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν και αμφισβητεί τη σημερινή ικανότητά του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο δεν κρύβει και τις ανησυχίες της για το θέμα.

Σύμφωνα με το διοικητή των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας αντιστράτηγο Σεργκέι Καρακάεφ δημιουργούνται προϋποθέσεις για εμφάνιση περιφερειακών συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μεταξύ χωρών που ήδη διαθέτουν πυρηνικά όπλα και κράτη, που βρίσκονται στον προθάλαμο της απόκτησής τους: Ιράν – Ισραήλ, Ινδία – Πακιστάν, Βόρεια και Ν.Κορέα και άλλα.

Ο αντιστράτηγος, αν και δεν βλέπει άμεση απειλή για τη Ρωσία, ωστόσο θεωρεί ότι «η Ρωσία μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση ανεξέλεγκτης χρήσης από άλλες χώρες του πυρηνικού όπλου κοντά στα σύνορά της, πράγμα, που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές συγκρούσεις διαφορετικής έντασης και μεγέθους».