«Ξεσκονίζουν» τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ για τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Η ερευνητική ομάδα του ειδικού ανακριτή έφτασε στον Λευκό Οίκο


ΚΟΣΜΟΣ
12:13
08/09/2017
«Ξεσκονίζουν» τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ για τις σχέσεις του με τη Ρωσία
loading

Συνερίζεται η έρευνα που αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και το εάν πράγματι είχε σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του, που τον οδήγησε στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η ερευνητική ομάδα του ειδικού ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ, προσέγγισε τον Λευκό Οίκο και ζήτησε να της επιτραπεί να κάνει ερωτήσεις στο προσωπικό που βρίσκονταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One), όταν γραφόταν η πρώτη παραπλανητική ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του υιού του Αμερικανού προέδρου με μία δικηγόρο από τη Ρωσία.

Οι συζητήσεις του ειδικού ανακριτή με τον Λευκό Οίκο αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι στην έρευνα που διεξάγεται, υπάρχει ενδιαφέρον για την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, αναφορικά με την συνάντηση αυτή, που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016. Ο Μιούλερ ενδιαφέρεται να μάθει πώς ακριβώς γράφτηκε η ανακοίνωση στο προεδρικό αεροσκάφος, εάν η πληροφόρηση που υπήρχε δεν ανακοινώθηκε από πρόθεση, αλλά και ποιος είχε ενεργό ρόλο στη συγγραφή της ανακοίνωσης, δήλωσαν δύο από τις πηγές.

Οι ερωτήσεις του Μιούλερ επικεντρώνονται γύρω από το αν έγινε εσκεμμένη απόκρυψη πληροφοριών στο πλαίσιο προσπάθειας να παρεμποδιστεί έρευνα της δικαιοσύνης. Παράλληλα, οι ίδιες ερωτήσεις στοχεύουν στο να διαφωτίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συνάντηση στο προεδρικό αεροσκάφος για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος, αλλά και το πλαίσιο δράσης που επιλέχθηκε να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ερευνητική ομάδα του Μιούλερ δεν έχει ακόμη υποβάλλει τις ερωτήσεις της στο προσωπικό του Λευκού Οίκου που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Στην παρούσα φάση, ο ειδικός ανακριτής ενδιαφέρεται για έναν μικρό αριθμό στελεχών, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

Πού επικεντρώνει την έρευνα ο Μιούλερ

Ο Μιούλερ δεν έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου να του απευθύνει σχετικές ερωτήσεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ κατέθεσε χθες επί του θέματος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

«Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε την έρευνα, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τα αιτήματα του ειδικού ανακριτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκο, Τάι Κομπ. Το γραφείο του Μιούλερ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγές, είχαν προηγούμενα δηλώσει στο CNN ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε στη συγγραφή της ανακοίνωσης, στη διάρκεια πτήσης του προεδρικού αεροσκάφους, με τη συμμετοχή και ορισμένων στενών συνεργατών του.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς (την περίοδο εκείνη ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), είχε επιβεβαιώσει τον Αύγουστο ότι ο Τραμπ «επενέβη όπως θα έκανε κάθε πατέρας» στη διάρκεια συγγραφής της ανακοίνωσης, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίσει τον ακριβή βαθμό εμπλοκής του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μιούλερ θεωρεί ότι μερικοί από τους συνεργάτες του Τραμπ, που βρίσκονταν στο προεδρικό αεροσκάφος, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μάρτυρες.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη νομική υπεράσπιση μερικών από τα στελέχη του, καθώς χρειάζεται να προσλάβουν δικηγόρους ως συνέπεια της έρευνας που διεξάγεται για τη Ρωσία, δήλωσαν δύο από τις πηγές στο CNN.

Το CNN είχε προηγούμενα μεταδώσει ότι ο Μιούλερ είχε αποστείλει αίτημα στον Λευκό Οίκο ρωτώντας εάν το προσωπικό «γνώριζε τα αντικείμενα της συζήτησης σχετικά με την συνάντηση του Ιουνίου του 2016, αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν αναφορικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ίδια συνάντηση», σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Οι συζητήσεις στη διάρκεια της πτήσης του προεδρικού αεροσκάφους σχετικά με το ποια θα έπρεπε να ήταν η αντίδραση στις αναφορές για την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ με μία δικηγόρο από την Ρωσία, είναι ενδεχόμενο να εκθέσουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου που ήταν παρόντα, στην έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ. Η αναφερόμενη πτήση, ήταν η πτήση επιστροφής του Τραμπ από την περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει στην Ευρώπη.

Σε εξέλιξη τρεις έρευνες

Για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2016, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες από το Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας).

Η ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας του FBI, ανατέθηκε στον Μιούλερ, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ. Ο ειδικός ανακριτής έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ το συνολικό πλαίσιο της έρευνας του υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο διορισμός του ειδικού ανακριτή έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, έχει αυτοεξαιρεθεί από τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, επειδή και για τον ίδιο υπήρξαν αναφορές προεκλογικών συναντήσεών του με Ρώσους αξιωματούχους.

Τα μέλη των επιτροπών που διεξάγουν την έρευνα στο Κογκρέσο, έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή της μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται πρόβλημα από τη σχεδόν ανεξάρτητη λειτουργία της κάθε επιτροπής, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Έτσι, δεν υπάρχει ενημέρωση μεταξύ τους, ενώ εκδηλώνονται συνθήκες ανταγωνισμού αναφορικά με την εξέταση μαρτύρων, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αλληλοκαλύψεων ως προς τα αντικείμενα της έρευνας.

Προβλήματα πρόσβασης στις πληροφορίες και τα στοιχεία των επιτροπών αντιμετωπίζει και ο Μιούλερ, ενώ ο ίδιος, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανοιχτών ακροάσεων των μαρτύρων, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση της ομάδας του στις καταθέσεις και τα στοιχεία που γίνονται γνωστά. Ωστόσο, η αρμοδιότητα του Μιούλερ σχετίζεται άμεσα με τον εντοπισμό πιθανών αδικημάτων και την πιθανή απαγγελία κατηγοριών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει