Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να απευθύνει πρόσκληση κατάθεσης προσφορών για την ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Σε κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τέσσερις χώρες δηλώνουν «κατάπληκτες από αυτές τις παντελώς αρνητικές εξελίξεις».

Ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιληφθεί ώστε να σταματήσουν οι έποικοι τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, όπως οι βανδαλισμοί στο τζαμί Νέμπι Ακάσα στη Δυτική Ιερουσαλήμ και το τζαμί του χωριού Μπούρκα στη Δυτική Όχθη.

Η απόφαση του Ισραήλ να επισπεύσει την κατασκευή κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς «στέλνει ένα απογοητευτικό μήνυμα» όσον αφορά τις προθέσεις του, τονίζουν: «Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στις αποφάσεις της». Οι τέσσερις χώρες ζητούν η κυβέρνηση Νετανιάχου να δείξει την πολιτική βούληση και το σθένος ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους που επιθυμούμε να δούμε και η λύση των δύο κρατών που είναι ουσιώδης για την ασφάλεια μακροπρόθεσμα του Ισραήλ απειλούνται από την συστηματική και σκόπιμη επέκταση των εβραϊκών οικισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ο βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα ‘Έθνη Μάικλ Λάιολ.

Η Καρίν Πέρετζ, η εκπρόσωπος της ισραηλινής αποστολής στον ΟΗΕ, αντέδρασε εκτιμώντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η κατάσταση στη Συρία.

«Αντί να επικεντρώνεται στα επείγοντα θέματα που προκαλούν ανησυχία, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεξε να επικεντρωθεί στους οικισμούς. Το βασικό εμπόδιο στην ειρήνη ήταν και παραμένει το αίτημα του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων και της άρνησής τους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος», είπε ο Πέρετζ.

Η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Βραζιλία επίσης καταδίκασαν την ισραηλινή απόφαση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απηύθυνε την Κυριακή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση 1.028 νέων κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τη Δευτέρα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την ισραηλινή απόφαση.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι σε νεκρό σημείο από το Σεπτέμβριο του 2010, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα για την επίλυση της κρίσης, καθώς οι δύο πλευρές έχουν απομακρυνθεί η μια από την άλλη.

Οι Παλαιστίνιοι θέτουν ως όρο το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας πριν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.